Gå till innehåll
Tunafors Slalom
Tunafors Slalom

Kommentar till artikel i Eskilstuna-Kuriren

Efter veckans artikel i Eskilstuna Kuriren om ”Fiaskot i Vilstabacken” vill styrelsen hos TSK slalom göra ett förtydligande.

I Kurirens artikel Länk till annan webbplats. heter det att vädret är den stora orsaken till att vi inte fått snö i backen. Visst, men det är bara en av många anledningar. Andra anläggningar i länet har sina backar igång och de har haft samma väderförhållanden som vi. Det är inte bara vädret som varit emot oss i år och som gjort att vi inte har backen igång. Höga och svajiga temperaturer, utebliven tjäle i backen, pistmaskin som går söder, stulna elkablar till fläktkanonerna samt trasiga fläktkanoner är bara några av orsakerna till att vi inte har fått tillräckligt med snö i backen.

Vind kan också störa snöproduktionen då framför allt toppen på Vilstaabacken är ett utsatt område. När vinden ligger på och vi producerar snö blåser snön iväg istället för att lägga sig på toppen och det är ofta toppen som blir blottad av barmark först.

Ideelt arbete

Vi försöker bemanna och få igång snöläggningssystemet så fort vädret tillåter, det vill säga minst -3 under en längre tid gärna en hel natt. Det krävs en hel del bemanning för att köra snösystemet och många av TSKs medlemmar, med snöläggare Thomas Johansson i spetsen, har ställt upp ideellt både sena kvällar och nätter, vardagar som helger för att vi ska få igång backen. Stor eloge till Thomas och er som gjorde att vi ändå kunde genomföra skidskola under vecka 6 och 7.

Snöläggning för längd och slalom är två olika saker

Det kan tyckas konstigt att det finns fina och bra längdskidspår i Vilsta och att inte backen är igång. Längd och slalom är två skilda sektioner och vi lägger snö på olika sätt och har olika förutsättningar för att producera snö och sedan pista ut det. Snö på platt backe ligger kvar längre än snö i lutande terräng där den får en tendens att rinna bort vid mildväder för att sedan bli en hård isskorpa när det fryser på igen. Det krävs också större mängder snö för att få backen i åkbart skick än vad det krävs i platt terräng.

Vi har inte gett upp utan backen öppnas idag söndag den 26 februari. Nu är vädret bra, pistmaskinen hel och vi hoppas vi kan producera så mycket snö på nätterna att backen kan hållas öppen dagligen. Vi kan fortfarande få en fin åkning under hela mars och gärna en bit in i april om förutsättningarna är med oss.

Fråga den som vet!

Vi har gärna dialog med dig ang statusen av backen och varför det är som det är. Det är Tunafors slalom som producerar och pistar ut snön i backen så vi har koll på när och om vi kan producera snö och när backen är öppen. Kontakta oss för att få svar på dina frågor om backen och snöproduktionen. Prata med oss inte om oss!

Våra kontaktuppgifter finns här. Du kan även följa Vilstabacken på Facebook Länk till annan webbplats..

/Styrelsen Tunafors Slalom