Gå till innehåll
Tunafors Slalom
Tunafors Slalom

Anrika Tunafors SK delas upp på längden och tvären

PRESSMEDDELANDE:

Tunafors Sportklubb (TSK) bildades 1906 och under 1900-talet växte en flersektionsförening med sporter som Vattenpolo, simning, fotboll, orientering och skidåkning. På senare år har TSK snöat in helt på längdskidåkning och utförsåkning sedan simningen lämnade 2011 för att bilda Eskilstuna Simklubb.

Hösten 2023 skrivs ett nytt kapitel i klubbens historia, under årsmötet 25 oktober togs beslut att ombilda föreningen. Tunafors Sportklubb byter namn till Tunafors Längdskidklubb och samtidigt bildas den nya föreningen Tunafors Slalomklubb. Avgående ordförande för TSK huvudstyrelse Björn Berglund sedan drygt 10 år tillbaka har lett ombildningen som inleddes 2021 och förberetts under nära två års tid med hjälp av en intern arbetsgrupp. Den har präglats av en öppen dialog och stort samförstånd rakt igenom. Man har även konsulterat RF-SISU Sörmland, Eskilstuna kommun samt klubbar med liknande situation.

Björn Berglund förklarar att beslutet bygger främst på att längdsektionen och salomsektionen övertid utvecklats till att bli väldigt självständiga. Istället för att lägga ytterligare krut på styrning, samordning och gemensam ekonomi ges nu möjligheten att leda respektive förening så nära kärnverksamheten som möjligt och fokusera på den unika sport man brinner för. Samtidigt kan man i både fall fortsätta utveckla de varumärken som grundats i TSK, i folkmun ”Tunafors Skidor” respektive ”Tunafors Slalom”.

En annan person som lämnar sin post efter lång och trogen tjänst är kassören och ikonen Gunnar Rosvall som varit TSK trogen i nära 70 år sedan han anslöt som tioårig simmare. Hjärtat klappar allra starkast för simningen men syns även flitigt i skidspåret. Gunnar hade även stor del i flytten från Skogsängens IP och har fram tills idag huserat med kansli i Munktellarenan.

Fortsatt samarbete

Tunafors Längdskidklubb har ett starkt fäste i Tunastugan i Skogstorp, men annars är det Vilsta med Vilsta Skidstadion och Vilstabacken som förenar dem med Tunafors Slalomklubb. Respektive ordförande har redan haft möten om hur de ska fortsätta samarbeta. Man är helt överens om att ta nästa steg med anläggningen som skänker staden den fjärde årstid som annars inte existerar och som är så viktig för Eskilstunas profilering.

Ordförande Tunafors längdskidklubb

Per Åkerlund, mångårig ordförande för längdsektionen får nu förtroendet att leda Tunafors Längdskidklubb. Sedan 2015 har medlemsantalet ökat från ungefär 70 till över 400 medlemmar. Här finns såväl barn, ungdomar, motionärer som elit med Hanna Lodin i spetsen som tävlar i långloppsvärldscupen Visa Ski Classics för Team Engcon. Vilsta Skidstadion och konstsnöspåret har varit helt avgörande för vår utveckling menar Per. Speciellt för de yngre, men vi har också en tävlingsgrupp med långloppsåkare som siktar mot toppskiktet i Vasaloppet. Nu tar vi sikte på 500 medlemmar och den positiva utvecklingen beror mycket på våra duktiga ledare. Numera har vi etablerat en stor vuxengrupp med skidentusiaster där tjejerna ofta är i majoritet på träningarna.

Ordförande Tunafors slalomklubb

Therese Nordstrand, eldsjäl från slalomsektionens styrelse och en drivande kraft i skidskolan, kommer full av energi leda Tunafors Slalomklubb och drygt 200 medlemmar. Säsongens olika träningsläger och tävlingar inleds nu i fjällvärlden men Therese påpekar hur extremt viktigt det är att föreningen kan säkra tillväxten och möjligheten till träning genom en fungerande slalombacke på hemmaplan. Vi ser också att alla Eskilstunabor uppskattar möjligheten till alpin skidåkning på hemmaplan och detta vill vi självklart kunna erbjuda så många dagar som möjligt på säsongen. Slalomklubben är otroligt stolta över att ha åkare i flera dicipliner, allt från skidskola, till freeride till käppåkning. Där ett stort arbete just nu görs i Vilstabacken för att kunna säkra bra möjligheter för att bygga hopp under kommande säsong. Vi har också en av klubbens åkare på nationell nivå i Skicross, Markus Tollan. Även tre av våra åkare på skidgymasium ute i landet, Lovisa Sandberg, Leia Sandberg och Max Lord.

Inför vintern

Per och Therese tillsammans med ett antal hårt arbetande medlemmar laddar nu upp för en ny lång säsong i Vilsta. Förra året lyckades man hålla konstöspåret öppet i över 120 dagar medan backen hade det kämpigare och kräver större snömängder. Det är alltid ovisst inför en ny vintersäsong, det krävs rejäla köldknäppar och en hel del nattarbete innan kommuninvånarna och mer långväga gäster kan ta del av ett Vilsta i full vinterskrud.

Vi behöver ännu mer stöttning av kommunen, stadens ledande politiker och sponsorer för att etablera Vilsta på en mer stabil nivå och göra anläggningen mindre sårbar. Pistmaskinen sjunger på sista versen och det blev ödesdigert när den havererade och stod stilla i över en vecka förra vintern. Den behövs dagligen för både spår och backe, respektive förening har ett fåtal certifierade pistmaskinsförare som samsas om en maskin. Med klimatet som råder i Mälardalen behöver vi höja kapaciteten på hela systmet med pumpar och snölkanoner för att producera snö snabbare när väl kallgraderna sätter in. Just nu är det varmgrader, regn och gröna gräsmattor men vi håller tummarna för att det smäller till och blir kallt i slutet av november.

Tunafors färger är och förblir svart, grönt och vitt. Oavsett om det gäller skidåkning på längden eller tvären, om arvet ska kunna förvaltas och Tunafors bägge föreningar ska kunna fortsätta växa framgångsrikt under 2000-talet så finns det en helt avgörande pusselbit. Det vita guldet måste säkras på ett ännu mer modernare och effektivare sätt, för intresset i alla åldrar tycks bara bli starkare i takt med att snön inte längre kan tas för givet.

Tunafors skidors hemsida Länk till annan webbplats.