Hoppa till sidans innehåll

Tips vid tävling


Det finns alpina tävlingar i distriktet för alla åldrar. Att tidigt vara med på tävlingar utvecklar åkare och bygger upp en rutin som gör tävlandet mer avslappnat, både för åkare och föräldrar.

Här följer några enkla tips man kan ta med sig till sina första tävlingar. 

Hitta en tävling

Nästan alla tävlingar finns i Tävlingskalendern, http://ta.skidor.com. Där finns ett bra sökfält för att leta sig fram till lämpliga tävlingar baserat på tex Distrikt, Arrangör, Evenemang eller Ålder.

När ni hittat en tävling som är intressant:

Inför tävling

 • SkidorMan slipar och vallar skidorna inför varje tävling för att det ska bli roligt att åka skidor och meningsfullt att deltaga.

 • Packa utrustning för de grenar det ska tävlas i. Gör gärna detta tillsammans med åkaren så alla vet vad som packats ner. Hjälm och ryggskydd är obligatoriskt.

 • Kontrollera tidsschema för tävlingen dagarna innan, finns i inbjudan.

 • Kontrollera om fler från klubben ska delta. Samåka? Organisera er i förväg enl. första punkter under På tävling.

 • Planera avfärd med restid som ger god marginal för ankomst. Uppladdning under stress gnager på skidglädjen.

 • Packa med matsäck med extra energi även om det finns mat att köpa på plats.

På tävling

 • Köp liftkort. Alla som ska åka upp i liften behöver liftkort. Oftast finns speciella tävlingskort till rabatterat pris att köpa till tävlande och föräldrar. På vissa ställen får varje klubb ett antal liftkort till ledare.

 • Hämta ut nummerlappar. Hur detta ska gå till står oftast i inbjudan eller på tidsschemat. Ofta hämtas nummerlappar ut klubbvis. Den som är först på plats från klubben brukar då hämta ut nummerlapparna. Om man vet att någon är sjuk kan man redan då meddela det och lämna in nummerlappen annars gör man det på lagledarmötet. 

 • Ta en plats tillsammans med klubbkamrater vid målområdet. Det skapar lagkänsla och underlättar för lagledare, utdelandet av nummerlappar m.m.

 • Lagledarmöte. Varje klubb som har åkare ska ha en lagledare som deltager på lagledarmötet. Är din åkare enda deltagare från klubben är lagledaren du. Är ni flera från klubben bestäm tillsammans vem som går på lagledarmötet. Efter lagledarmöte delger lagledaren övrig från klubben information från mötet. På lagledarmötet får man vanligtvis information om; tider, banan, besiktning, startordning, protesttider, priser.

 • Besiktning. Alla åkare ska besiktiga banan för att få starta. Se till att åkaren är på start i god tid innan besiktningstiden startar. Finns ingen ledare på plats från klubben be gärna någon annan klubb om hjälp med besiktningen eller besiktiga själv med din åkare. Nummerlapp skall bäras, men överdragskläder får normalt bäras utanpå om inget annat sagts på lagledarmöte. Reglerna säger också att man måste stanna och stå still vid minst varannan port, man får inte åka igenom portarna. Det är viktigt att man lär barnen redan från början att besiktiga på rätt sätt så de inte riskerar att bli diskade. För yngre åkare kan det vara sk genomåk istället för besiktning, se inbjudan eller info på lagledarmöte.

 • Inåkning. Innan första tävlingsåket är det bra att hinna med några friåk för att känna på underlaget, lutning och komma igång med skidkänslan.

 • Föräldrars stöd under tävling. Om ni inte bestämt det innan så är det nu dags att fråga ditt barn var du ska vara under åket för att ge bäst stöd. På start, utefter banan, i målområdet. Är ni fler föräldrar på plats dela gärna upp er så det finns stöd på start och vid mål.

 • Håll koll på startlistan och starttider. Är det flera klasser är det inte ovanligt att startnummer hoppas över och det kan överraskande fort bli er tur. Se till att åkare är på start med rätt utrustning och i god marginal till sitt startnummer. På start sker uppvärmning och förberedelser för start. Ett viktigt tips är att titta på föråkare och andra tävlande för att se om banan stämmer med hur vi uppfattade den på besiktningen.

 • Fyll på med energi. Håll koll på när det finns luckor för att kontinuerligt fylla på med energi. Det krävs för att prestera bra skidåkning och glada föräldrar.

 • Tävlingsåk. Vi hejjar på och applåderar alla åkare, oavsett prestation, oavsett klubb. Desto mer vi hejjar på desto fler kompisar som hejjar tillbaka får vi.

 • Andra åket. I de allra flesta tävlingar får alla starta i andra åket även om de inte fått en tid i det första. Omvänd startordning på startnummer är standard. Nummerlappen lämnas tillbaka efter andra åket. 

 • Prisutdelning. Alla får inte alltid pris men vi är glada och positiva oavsett hur det går. När man tävlar är både barn och föräldrar/tränare representanter för klubben. Alla får nya erfarenheter att ta med sig till nästa skiddag.

Lycka till med tävlingarna!

Uppdaterad: 13 NOV 2018 20:41 Skribent: Per Sandberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Tunafors SK - Skidor
Verkstadsgatan 5
63342 Eskilstuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link...

Se all info